Ergotherapie

00-blauwTherapeut

De kinderergotherapeute is Anouk van der Sanden-Smolders.
Werkzaam op maandag, dinsdag en donderdag.

anouk

 

Tijdens de opleiding ergotherapie en mijn werkzaamheden als ergotherapeute bij ErgoSolutions (sinds 2010) heb ik veel ervaring opgedaan met het werken met kinderen. Daarnaast heb ik verschillende cursussen gevolgd gericht op het onderzoeken en behandelen van kinderen (o.a. praktische schrijftraining voor kinderen, sensorische informatieverwerking, Cognitive Orientation to daily Occupational Performance en Writic). Mijn doel is om samen met een kind op zoek te gaan naar zijn of haar ontwikkelingsmogelijkheden.

 

00-blauwKinderergotherapie

Elk kind ontwikkelt zich op zijn manier, in zijn eigen tempo. Soms verloopt de ontwikkeling van kinderen niet altijd op alle gebieden vanzelfsprekend. Hierdoor kan een kind problemen hebben in de uitvoer van zijn dagelijkse of schoolse activiteiten. Het kind heeft bijvoorbeeld moeite met aan-en uitkleden, schrijft slordig, is onhandig met eten of kan niet goed spelen. Dan kan ergotherapie een oplossing bieden.

Ergotherapie kan ondersteuning bieden indien u, uw kind of de leerkracht een of meerdere van de onderstaande problemen bij uw kind herkent:

  • Problemen met fijn motorische activiteiten of handelingen zoals tekenen, knutselen, schrijven en/of puzzelen;
  • Coördinatie en/of planningsproblemen zoals onhandige en/of chaotische kinderen;
  • Kinderen die moeite hebben met ruimtelijke oriëntatie en/of visuele waarneming;
  • Problemen met zelfstandig uitvoeren van activiteiten zoals aan- en uitkleden, brood smeren, veters strikken, speelgoed opruimen en/of tas inpakken;
  • Tactiele problemen zoals het weigeren van douchen, nagels knippen, tandenpoetsen, bepaalde kleding dragen, vervelend vinden om aangeraakt te worden en/of niet graag willen kliederen en/of vies worden;
  • Concentratie en aandachtsproblemen: het kind heeft moeite zijn aandacht bij het werk te houden en/of is snel afgeleid;
  • Motorische onrust, kinderen die niet graag bewegen of juist overbeweeglijk zijn (het kind wil steeds opstaan en kan niet stilzitten).
  • Kinderen die problemen hebben met spelen, die spullen kapot maken, het liefst alleen zijn of met veel jongere kinderen spelen en/of snel ruzie maken.

 

00-blauwOnderzoek en behandeling

Indien uit de gezamenlijke anamnese is gebleken dat uw kind gebaat zou zijn bij ergotherapie, neemt de ergotherapeut een aanvullende intake en onderzoek af. Dit om te kijken waar de oorzaak van de problemen zou kunnen liggen. De hieruit voortvloeiende resultaten en doelen worden met u en eventuele betrokkenen besproken, waarna de behandeling gestart zal worden. Tijdens de behandeling wordt er praktisch en spelenderwijs geoefend. Indien nodig wordt er ook advies gegeven aan ouders en/of leerkracht.

 

00-blauwVerwijzing en vergoeding

U heeft een verwijzing van een arts nodig, aangezien de ergotherapeut u alleen mag behandelen als u door een arts bent doorverwezen. Bij sommige zorgverzekeraars is directe toegankelijkheid mogelijk. De basisverzekering vergoedt 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Tot 18 jaar is er geen eigen risico van toepassing. Soms is er meer vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, waardoor we rechtstreeks kunnen declareren.